Jdi na obsah Jdi na menu
 


Typy

28. 7. 2009

Máte nějakou vychytávku, týkající se potkanů? Napište nám a poraďte ostatním chovatelům.

Jak zvážit potkana

 

Chtěli byste vědět, kolik váš ocasatý miláček váží, ale nemůžete potkana na váze udržet? Mám pro vás jednu radu. Sundejte z kuchyňské váhy misku a místo ní dejte malou přepravku, případně malou papírovou uzavíratelnou krabičku. Pak váhu vyvažte (nebo si zapamatujte kolik přepravka čI krabička váží), milého potkana do ní na chvíli zavřete a můžete nerušeně vážit.

 

Ponožkový pelíšek

 

Pokud doma najdete starou rozbitou ponožku, nebo ponožku která nemá druhou do páru, můžete z ní vyrobit svému potkanovi úkryt. Ideální jsou ponožky pletené, protože se dobře roztáhnou a poskytnou tak potkanovi dostatek místa k vrtění, obracení apod.

  Co k tomu potřebujete
- 1 starší hrubá nebo peltená ponožka (vypraná!)
- dva odstřIžené vrchy z kelímků od velkého jogurtu
- ohebný drátek na připevnění ke kleci nebo víku akvária
- jehla s provázekem nebo silnou nití
- nůžky

 

 

 - z ponožky odstřihneme špičku
- jeden konec provlečeme plastikovým kroužkem
- okraj přehneme přes kroužek směrem ven tak, aby byl zcela zaktyt.
- nití kroužek obšijeme, aby nemol vypadnout (stačí řídký steh)

 

 

- stejný postup opakujeme I u druhého konce ponožky s druhým kroužkem
- na oba kroužky umístíme očka z drátku 

 

 

- pelíšek zavěsímepomocí drátěných oček na strop klece nebo na víko akvária tak, aby pata směřovala dolů.
- vlněná ponožka se časem natáhne a prověsí. 

 

 

 

- a nyní už se můžete kochat potkanem hovícím si v pelíšku

 

 

 

Jak si poradit s přerostlými drápy

 

Určitě to znáte - potkaní drápky jsou přerostlé a ostré jako jehličky. Nošení potkana na ramenou se stává utrpením. Co s tím? Drápy se musí ostříhat. Drápky jsou tenoučké a proto na ně stačí obyčejné manikurní nůžky (s kleštičkami se hůř pracuje). Poproste někoho, aby vám potkana podržel. Potkan se bude všemi silami zákroku bránit. Nenechte se však odradit, stříhaní ho nebolí, má jen nepříjemný pocit, když jej někdo pevně drží. Zadní nožky se stříhají snadněji. Pokud se vám povede střihnout moc, drápek potkanovi desfikujte a do klece ho vraťte až mu přestane téci krev.

Přerůstání drápků se dá do určité míry zamezit smirkovým papírem umístěným na nějakém "šplhadle" (např. šikmá deska).

 

Jak do potkana nacpat zrní

 

 Jistě víte, že potkaní jídelníček by mělo (alespoň z části) tvořit zrní. Ale buďme upřímní: kolik z nás, chovatelů potkanů, může popravdě říci, že náš potkan zrní skutečně žere. Potkani jsou totiž mlsouni a pokud dostanou i něco jiného - lepšího, pak je prakticky nemožné je donutit, aby se do zrní s chutí zakousli. Samozřejmě, když je hlad, tak se sní všechno Ale aby potkánek, odchovaný na jogurtových dropsech, skutečně zbaštil nějaké to zrnko pšenice, to už musí být jó zoufalý. Ale já tu pro vás mám radu, jak potkanům zrní zchutnit: nechejte ho naklíčit. Možná to zní až příliš jednoduše, ale opravdu to funguje. Jasně, mám to odzkoušeno na příliš málo jedincích (na 6ti), ale zato se stoprocentní účinností. Takže jestli chcete, vyzkoušejte to sami. A budu moc a moc ráda, když mi napíšete, jestli zaznamenalo naklíčené obilí u vašich miláčků stejný úspěch jako u těch mých.

klíčidlo

Tak co, fungovalo to? Fajn, takže mám pro vás tip, jak klíčit zrní jednoduše, rychle a bez starostí. Mě doma učili klíčit semínka na vatě. Ale upřímně - není to "to pravé ořechové". Takže jsem si vyrobila zlepšovák, který funguje na principu klasických klíčidel, jaká se používají k pokusům. Pouze filtrační papír nahradíme obyčejným uboruskem.

Obilky potřebují ke klíčení tři základní věci - dostatek vody, dostatek tepla a dostatek vzduchu. Teplo a vzduch jsou přítomny pořád, ale o vodu se musíme pravidelně starat a nevím jak vy, já na to občas zapomenu a ony uschnou, pak je zase pro změnu přeliju, abych se o ně nemusela starat, a to, jak určitě uznáte, moc ideální není. A proto můj zlepšovák - tady je:

Co potřebujete:
  • hranatou plastovou krabičku od margarínu i s víčkem
  • nůž nebo nůžky
  • 2 papírové ubrousky (cena cca 10-15 Kč/100ks)

Vezmeme víčko z krabičky a těsně u obou delších hran ho prořízneme po celé délce víčka tak, aby se neporušily vnější okraje a víčko tak zůstalo pohromadě. Potom složíme ubrousky do obdélníků tak, aby jejich kratší strana byla přibližně stejně dlouhá jako řez ve víčku. Potom protáhneme 1. ubrousek průřezem tak, aby se jeho horní část dala položit přes víčko a konec zastrčit do protilehlého průřezu - bude tvořit "postýlku pro obilky". Druhý ubrousek pak prostrčíme oním druhým průřezem tak, aby mohl vytvořit "peřinu". (…jak tak na to koukám, je to dost nesrozumitelné - tak se mrkněte na fotky vpravo - snad to bude zřetelnější.) Do misky pak nalijeme vodu, přiklopíme víčkem a oba dolů visící konce ubrousků ponoříme do vody. Na víčko pak mezi oba ubrousky nasypeme zrní a rovnoměrně rozprostřeme. Ubrousky, jejichž konce jsou namočeny, začnou sát vodu. Zrní je tak shora i zdola neustále a stejnoměrně zásobeno vodou, a z mezer mezi zrnky vzduchem. Znamená to, že se po celou dobu klíčení o zrní nemusíte starat. Prostě ho tam nasypejte a za dva až tři dny můžete servírovat.

Při vyndávání prostě utrhněte horní ubrousek a naklíčená zrnka rukou shrňte na misku.

Upozornění: pokud zrnka necháte na klíčidlu příliš dlouho, kořínky prorostou do ubrousku a půjdou špatně sundat. Zrní je naklíčeno, jakmile má většina obilek vidět špičku klíčku. A proč je naklíčené zrní u potkanů oblíbenější? Protože v obilce je obsažen škrob. Škrob je cukr (sacharid), ale kdybyste ho ochutnali, pochopíte, že příliš "sladký" není - je to totiž polysacharid (složený cukr). Při klíčení je tento polysacharid rozložen na jednoduché cukry, které už jsou na chuť sladké. Energetická hodnota obilky se nezmění, ale chutná sladčeji a potkani ji proto mají mnohem raději. S naklíčeným zrním to ale nepřehánějte. Lépe každý den trochu než jednou za týden kopec.

Které obilniny jsou pro klíčení vhodné?
Pro klíčení je ideální pšenice. Doba klíčení je asi dva dny. Dále se dá použít ječmen, ale už to není ono. Ječmen klíčí o něco rychleji než pšenice. Oves nežerou potkani ani naklíčený.

Shrnuto - jakou obilninu a v jaké formě lze skrmovat:
  • Pšenice - naklíčená, pšeničné vločky
  • Ječmen - naklíčený, ječné vločky
  • Oves - ovesné vločky
  • Žito - žitné vločky
  • Proso - loupané a vařené - jáhly
  • Pohanka - vařená (nutno několikrát během vaření vyměnit vodu)
  • Kukuřice - klasická, vařená nebo jako corn flaky - (s mírou!)
  • Rýže - vařená, pufrovaná (burizony)
  • Čirok, Tritikale - nezkoušela jsem.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář